Rodbehandling

Det er nødvendigt at foretage en rodbehandling, hvis nerven i tanden er blevet angrebet af bakterier. Dette sker oftest via et hul i tanden (caries), hvor bakterierne trænger gennem tandbenet og forårsager betændelse i nerven.

Tidligere huller tæt på nerven eller slag på tanden kan også nødvendiggøre en rodbehandling for at komme af med den kroniske betændelse i tandnerven, som ellers kan sprede sig og forårsage rodspidsbetændelse.

Sådan udføres en rodbehandling

For at kunne komme ned til den betændte nerve i rodkanalen starter tandlægen med at bore hul i tanden. Herefter fjernes nerven og bakterierne, og der renses ud med rodfile. Når rodbehandlingen er veloverstået, bygges tandens struktur op igen – eksempelvis med en tandkrone.

Rodkanalerne er et vanskeligt sted at arbejde, hvorfor der ikke kan udstedes garantier for en succesfuld behandling. Det lykkes dog, med optimale betingelser, i 80 til 95 procent af tilfældene.

Hvad er symptomerne?

Smerte opleves forskelligt fra person til person, og derfor kan symptomerne på en betændelse i nerven variere. Herunder kan du se, hvad symptomerne eksempelvis kan være:

  • Smerte i nabotænder, øret, bihulen eller hovedpine.
  • Smerte ved kulde eller varme omkring tanden.
  • Ved rodspidsbetændelse kan smerten være meget begrænset, men tanden kan skifte farve.
  • En rodspidsbetændelse kan også udvikle sig til en tandbyld med ømhed og hævelse.
Rodbehandling
Tand med nervebetændelse
Rodbehandling
Tand med rodspidsbetændelse
Rodbehandling
Fil i rodkanal
Rodbehandling
Rodbehandlet tand